Uluslararası Olanaklar

2016-2017’de Öğrenci Değişim Programları sayesinde bir önceki seneye göre üniversitemizden yurt dışına eğitim almaya giden öğrenci sayısı %33
artmıştır.

Koç Üniversitesi
Uluslararası Programlar Ofisi
 Öğrenci Değişim Programları

50’den fazla ülkede, 230’dan fazla üniversitede gerçekleştirilen programlar uluslararasılaşma çalışmalarının öğrencileri doğrudan kapsayan en önemli parçasıdır.
Koç Üniversitesi, Uluslararası Programlar Ofisi tarafından yürütülen Öğrenci Değişim Programları yurtdışındaki seçkin üniversiteler ile yapılan öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, ortak seminer ve konferans çalışmaları, ortak ders ve çok disiplinli etkinliklerin düzenlenmesi gibi çeşitli çalışma ve projeleri içeriyor.

Öğrenci Değişim Programları, Koç Üniversitesi öğrencilerine yurtdışında eğitim görme ve staj yapma fırsatı sunarken, yurtdışındaki anlaşmalı üniversitelerden de seçkin öğrencilerin Koç Üniversitesi’nde eğitim almasını sağlamaktadır.

Dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yerini alan Koç Üniversitesi öğrencilerinin Öğrenci Değişim Programları ile:
Eleştirel ve analitik düşünme;
Etkili iletişim ve kendini ifade edebilme;
Farklıkları anlama ve takdir etme;
Yabancı bir dili ayrıntılı öğrenme;
Eğitim ve kariyer planlama;
Değişik kültürleri yakından tanıma;
Kendi kültürünü dışarıdan inceleme;
Sosyal farkındalık;
Özgüven kazanma ve kendi sınırlarını tanıma;
Küresel ölçekte kişilik oluşturma becerilerini kazanmaları hedeflenmektedir.

Öğrenci Değişim Programları ile University of California System, Georgetown, Northwestern, Kyoto, Fudan, Tsinghua, Utrecht, Sciences PO, Bocconi, National University of Singapore, Australian National University, University of British Columbia gibi dünyaca ünlü birçok üniversiteden her yıl bir akademik dönemde 400-450 yabancı öğrenci Koçlu olurken yaklaşık 300-350 Koç Üniversitesi öğrencisi bir akademik dönem ya da akademik yıl boyunca bu üniversitelerde eğitim alarak bir öğrencinin kendini geliştirmek için sahip olabileceği en büyük fırsatı değerlendirmektedir.

Mentor Programı:

Yurtdışında bir dönem eğitim almayı planlayan Koç üniversitesi öğrencileri, Türkiye’deki pek az üniversitede uygulanan Mentor Programı ile tüm sorularına kısa sürede ve kesin yanıtlar alabiliyor. Daha önce bir değişim programı ile yurtdışında eğitim almış üst sınıf öğrencilerinin danışman olarak görev aldığı sistemde öğrencilere bölüm ve sınıflarına uygun dersler, gidecekleri ülkede ve şehirdeki konaklama imkânları, şehir içi ulaşım, yemek, eğlence ve benzeri konularda ayrıntılı bilgi sunuluyor.

Oryantasyon Programı:

Öğrencilerin derslerdeki başarısı, uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarından aldıkları puan ve ders dışı aktivitelerdeki performanslarının katılım için kriter olarak alındığı Öğrenci Değişim Programları’nda seçilen öğrencilere oryantasyon programı da sağlanıyor. Uzun süre farklı bir kültürde, kendi başına yaşayarak başarılı olmayı hedefleyen Koçlulara, yurtdışına çıkmadan önce bilmeleri gereken önemli noktalar uzman rehberler eşliğinde uygulanan oryantasyon programı ile öğrencilere aktarılıyor.

Değişim Programları:

Erasmus+: Öğrenciler, Avrupa’da bölümlerinin anlaşmalı olduğu seçkin üniversitelerde 1 dönem ya da 1 akademik yıl boyunca değişim programına katılabilir ve yeni bir akademik ve kültürel deneyim elde edebilirler. Erasmus+ Programı kapsamında, katılımcılara hibe desteği de sunulmaktadır.

Erasmus+ Staj Programı: Program, Avrupa’da yer alan bir işletme ya da kurumda minimum 2 ay olmak üzere staj yapma imkanı sunmaktadır. Program kapsamında öğrencilere hibe desteği de verilebilmektedir. Programa başvuru sırasında öğrencilerin Avrupa’daki bir kurumdan stajyer olarak kabul almış olması gerekmektedir.

Erasmus+ Worldwide: Üniversitemizin her sene ülke bazında yapmış olduğu proje başvuruları ile öğrencilerin Avrupa dışındaki ülkelerde de Erasmus programına katılımları sağlanmaktadır. Proje kapsamında yer alan ülke ve üniversiteler başvuru dönemlerinde öğrencilere duyurulmaktadır. Erasmus+ Worldwide kapsamında öğrenciler aylık 650 € hibe desteği ve gidecekleri ülkelere göre ek olarak seyahat desteği almaktadırlar.

Global Exchange: Öğrencilerimiz Amerika, Asya ve Afrika’daki partner üniversitelerimizde 1 dönem ya da 1 akademik yıl boyunca değişim programına katılabilirler. Program kapsamında, öğrencilerimizin başvuruları değerlendirilerek, belli sayıdaki öğrencimize Global Exchange bursu ve seyahat desteği sağlanabilmektedir.

Yaz Değişim Programları: Öğrencilerimiz Avrupa ve Asya’daki partner üniversitelerimizin sunmuş olduğu yaz okullarına herhangi bir kayıt ücreti ödemeden ya da indirimli ücretlerden yararlanarak katılabilirler. Yaz değişim programları kapsamında öğrenciler, kendi alan derslerini alabilecekleri gibi gittikleri ülkelerin kültürlerini tanıtan etkinliklere ya da gezilere de katılabilirler.